İLETİŞİMDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

MUTLU BİREYLER YETİŞTİRMEK ELİMİZDE!!!!!

İletişim sosyal sürecin hayati noktasıdır. Özellikle çocukla kurulacak tutarlı ve etkili bir iletişim, çocuk eğitiminin ve mutlu bir yaşamın temel taşıdır.Çocuğun ilk olarak sosyal ilişkiler kurduğu ortam aile ortamıdır.Çocuklar ilk etkileşimlerini,ilk izlenimlerini aile içerisinde kuracakları iletişimle sağlarlar.Çocuk iletişim kurma yeteneğine doğuştan sahiptir. Çocuklar konuşmayı öğrenmelerinden çok önce ebeveynlerine nasıl hissettiklerini çok iyi anlatabilirler.Bunun için çocuklarımızla kuracağımız iletişimin şekli büyük önem taşımaktadır.

Her konuşma iletişim değildir.Çocukla iletişim deyince çoğu yetişkinin aklına çocuğa bir şeyler söylemek, anlatmak hatta söz dinletmek gelir. Örneğin anne ve babaların çocuklarına sürekli bir şeyler söylemesi ,ancak çocuktan gelecek olan tepkileri ya da geri dönütleri dinlememesi gerçek bir iletişim değildir.Bu tek taraflı bir konuşma sürecidir.Bazı anne babalar da  çocuklarını dinlemek yerine duymayı tercih ederler.DUYMAK ve DİNELEMEK arasında büyük fark vardır.Gerçek bir iletişimde konuşulanları anlama ve söylenenleri dinleme vardır.Çocuklarla kurulacak tutarlı ve etkili bir iletişim, çocuk eğitiminde ve onların sağlıklı birey olarak yetişmelerinde temel davranıştır. Çocukla en etkili iletişim kurmanın yolu onu "Dinlemektir!”.Dinlenildiğinin farkında olan bir çocuk dikkat çekmek için farklı yollara başvurmaz.Kendisinin söylediklerinin değerli olduğunu bilir ve bu diğer insanlarla olan ilişkilerini de olumlu yönde etkiler. Küçük yaşlarda çocuklarıyla etkili iletişim kuramayan, iletişimin temellerini sağlam atamayan ebeveynler ileriki yaşlarda bunun sıkıntısını yüksek oranda hissetmektedir. Küçük yaşlardan itibaren kendisinin dinlenilmediği söylediklerine değer verilmediğini düşünen çocuklar kendisini ifade etmek için farklı yollara başvurabileceği gibi dinleme becerisi gelişmediği için başta anne babası olmak üzere çevresindeki insanları da dinlemeyecektir.Bu durum derslerinde , sosyal ortamlarda hatta iş hayatındaki başarısızlığını da beraberinde getirecektir.Küçük yaşlarda kurulacak sağlam bir iletişim şekli çocukların bütün hayatını etkilemektedir.

Çocuk yetiştirmek sabır gerektiren bir uzun bir süreçtir.Bebeklikten itibaren kendisine şefkat ve sabırla yaklaşan bir anne babaya bebeğin ilk tepkisi (karşılığı) gülümsemek olacaktır.Anne babalar yaklaşımlarında kararlı ve tutarlı olduklarında gülümsemek onların yüzlerinde kalıcı bir ifadeye dönüşür.Çevresine gülücükler saçan bir bebek mutlu bir çocuk , mutlu bir genç , mutlu bir öğrenci, mutlu bir yetişkin , mutlu bir  anne ve baba ,mutlu bir birey olacaktır.